eten & drinken

Recept: Zalmschotel

zalmschotel

1 kilo aardappelen
4 zalmmoten (van ongeveer 150 gram per stuk)
2 eetlepels citroensap
5 vleestomaten
4 eetlepels bieslook, peterselie en / of basilicum
1 ui
2 stengels bleekselderij
15 gram roomboter
100 gram ontbijtspek
75 gram geraspte oude kaas
1/4 liter slagroom

wbgr passen 6 2

Kook de aardappelen half gaar en snijd ze in plakjes van ca. 5mm.
Besprenkel de zalmmoten aan beide kanten met citroensap en bestrooi ze met zout en peper.
Ontvel de tomaten en halveer ze, verwijder de het vocht en de zaadjes.
Snijd het vruchtvlees van de tomaten in stukjes en schep de gesnipperde kruiden erdoor.
Voeg naar smaak zout en peper toe.
Pel en snipper de ui en snijd de bleekselderij in smalle boogjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de spekblokjes.
Vet een ovenschaal in met wat spekvet en leg de helft van de aardappelplakjes erin.
Verdeel de helft van het spek-uimengsel over de aardappel en daarover de helft van het tomaat kruidenmengsel.
Leg de zalm er bovenop en verdeel daarover de rest van het tomaatkruidenmengsel en het spek-uimengsel.
Eindig met een laagje aardapelen.
Verwarm de oven voor op 200 ̊ C.
Roer de geraspte kaas en wat peper door de slagroom en schenk het mengsel over de aardappelen.
Zet de schaal in het midden van de oven en het gerecht gaar en goudbruin worden in 30 – 40 minuten.

wbgr passen 6 3

* dit recept komt uit het boekje: ‘Eenpans eetplezier’ van Irene van Blommestein