eten & drinken

Recept: Rozenkoek voor Pinksteren

Rozenkoek

Voor het Pinksterfeest op school bakten we een Rozenkoek.
Het idee achter de koek is het samen delen. Je breekt een roos van de koek en deelt deze met de mensen om je heen.

Je hebt nodig:
250 gram bloem
1 3/4 dl handwarme melk
1/2 eetlepel gist
50 gram roomboter
1/2 theelepel zout
75 gram rietsuiker
3 theelepels kaneel

rozenkoek pinksterfeest

Doe het meel in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Los de gist op op in de melk, giet dit in het kuiltje en roer van het midden uit met wat meel tot een slap deeg.
Snij de boter in dunne schijfjes en leg deze op het deeg.
Strooi het zout op de boter.
Laat dit ongeveer een kwartiertje staan tot zich blaasjes hebben gevormd.
Tijdens het gisten komt warmte vrij en wordt de boter zacht.
Roer nu alles van het midden uit tot een stevig, maar nog kleverig deeg.
Strooi het achtergehouden meel op het aanrecht, schep het deeg erop en kneed alles tot een elastisch deeg,
dat niet meer aan je handen plakt.
Maak een bal van het deeg en leg deze in een kom.
Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

recept rozenkoek pinksterfeest

Na het rijzen verdeel je het deeg in 7 porties.
Meng de kaneel door de suiker en strooi het mengsel op het aanrecht.
Rol nu elke portie deeg uit op het suiker/kaneelmengsel tot een slangetje van ongeveer 30 cm.
Rol het slangetje, heel losjes, op. Druk het uiteinde plat en vouw deze onder de ‘roos’.
De eerste roos leg je in het midden van de sprinvorm en de andere er omheen langs de rand.
Doe de springvorm in een zak en laat de Rozenkoek nog 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de Rozenkoek een half uurtje in de oven.
Maak direct na het bakken de ring van de springvorm los en laat de Rozenkoek op het rooster afkoelen.

rozenkoek pinksterfeest

Fijne Pinksterdagen!

Het recept komt uit het boek: ‘Leven met het jaar’ van Christine Kutik