aardbeien
moestuin

Moestuin in de stad #6

aardbeien

In augustus is er nog genoeg te doen in de moestuin.
Op de plekken die vrijkomen kan je nog steeds zaaien. Veldsla, kropsla, andijvie, veldsla en radijsjes bijvoorbeeld.
Ook is dit de beste tijd om nieuwe aardbeienplanten in de tuin te zetten. Aardbeien, junidragers, maken bloemen in het najaar, dit gaat door tot eerste vorst in valt. Als je in augustus plant hebben de jonge plantjes voldoende tijd om te wortelen en kan je volgende jaar al de eerste aardbeien oogsten.

Inmiddels hebben we al behoorlijk wat geoogst uit de moestuin. De opbrengst tot nu toe:
1750 gram boontjes
500 gram aardappel
400 gram bietjes
750 gram wortels
3 courgettes

appelboom

appelboom

Aan de appelboom
Zie ze daar nou hangen, zijn ze niet mooi?! Wel twee hele appels zijn er overgebleven van de bloesem.
Stiekem zou ik wel even binnenin willen kijken of de pitjes al bruin zijn en de appels dus rijp. Begin van het seizoen had ik uiteraard grootse plannen, appeltaarten, appelmoes, appelstroop. Eh ja, dat wordt wat lastig van 2 appels. Een klein, piepklein appeltaartje zal wel lukken, tenminste als er geen rupsjes hun intrek hebben genomen in de appels.

Aardappelen

aardappelen

De aardappels
In mei pootte mijn kleuter wat aardappels en zie daar, 3 maanden later zijn ze klaar. Het aardappelproject is geslaagd. De aardappelplanten worden best groot, voor een moestuin in de stad misschien wat aan de grote kant. Ik hou er wel van, zo’n uitbundig bloeiende de tuin. De aardappels die we in emmers hadden gepoot hebben we inmiddels geoogst. De grote bak laat ik nog even staan tot het blad geel wordt.

tomaten

tomaten
De tomaten
De tomaten smaken heerlijk! Door regelmatig uitlopers weg te halen uit de bladoksels en de top eruit te halen, blijven de tomatenplanten groeien en vruchten geven.
Aan het begin van het moestuinseizoen heb ik een kleine kas gekocht, Rosemary’s Choice van Royal Well. Er passen precies 2 tomaten planten in. Naast de kas plantte ik nog 4 tomaten. Dankzij de fijne zomer doen deze het minstens net zo goed als de tomatenplanten die in de kas staan. Als alle tomaten geoogst zijn gaan de planken er weer in, voor de veldsla, spinazie en de kruiden. Zo kunnen we tot lang in de herfst genieten van groenten uit onze eigen tuin.

 

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *