eten & drinken

Herfstige Pompoensoep

Pompoensoep

Na de zomervakantie had ik me voor genomen om geen lunch meer in de kantine te kopen op m’n werk. Niet omdat ze geen lekkere dingen verkopen hoor. Integendeel. Wij hebben een prima kantine op het werk. Maar in het kader van ‘weten wat je eet’ gaat er natuurlijk niets boven huisgemaakte bio soepjes.
Ik kocht een heuse thermos voedselcontainer om de soep lekker warm in mee te kunnen nemen. En nu staat hier elk weekend een heerlijke pan soep op het fornuis te pruttelen.

pompoensoep

Pompoenen zijn weer volop te verkrijgen, zo lekker! Dus maakte ik vandaag een herfstige pompoensoep.

Wat zit er in de soep?

1 pompoen
1 winterwortel
1 ui
2 teentjes knoflook
1 zoete aardappel
2 liter water
4 bouillonblokjes
3 eetlepels kurkuma
2 theelepels kerrie
1 cm geraspte verse gember
handje peterselie
beetje bieslook
zout en peper
en flinke scheut slagroom

Pompoensoep

Was de pompoen even onder de kraan en leg de pompoen daarna in een pan met ruim water. Zorg dat hij bijna helemaal onder staat.
Kook de pompoen in z’n geheel een minuut of tien. Snijd ondertussen ui, knoflook, wortel en zoete aardappel. En fruit ze in een beetje kokosolie.
Kook 2 liter water voor de bouillon en voeg de 4 bouillonblokjes toe. Doe de bouillon bij de aangefruite groenten en laat ze tien minuten zachtjes koken.
Als de pompoen gaar is, even laten afkoelen en de pitjes eruit halen. Snijd de pompoen in stukken en voeg hem samen met de kruiden toe aan de soep.
Nadat de soep nog tien minuten heeft gekookt. Haal je de pan van het vuur en maak je de soep me de staafmixer mooi glad.
Voeg een flinke scheut slagroom toe en zet de soep nog even weer op het vuur tien minuutjes pruttelen.

Pompoensoep

Heb je liever een vegan soepje? Laat de slagroom dan weg of vervang hem door een scheutje sojaroom.
Door de pompoen te roosteren in de oven in plaats van te koken krijgt de soep een wat zoetere smaak. Verwijder de pitjes en snijd de pompoen in schijven.
Leg de stukken op een bakplaat en besprenkel met wat zout en olijfolie. Rooster de schijven 20 minuten op ongeveer 200 graden.

pompoensoep

Bij mij verdwijnt de soep in porties van 350 ml in de diepvries. Zo kan ik elke dag een heerlijk homemade soepje meenemen naar m’n werk.
Als je de soep direct gaat eten kan je de soep garneren met een klein scheutje slagroom en wat verse peterselie.
Laat de herfst maar komen!

Pompoensoep