lezen

De Groentebijbel

De Groentebijbel

Een cadeautje. Van een vriendinnetje kreeg ik een cadeaubon voor de grootste online boekenwinkel van ons land. Omdat ze mijn kolf mocht lenen.
Je wat? Mijn kolf. Ja, weet je wel, zo’n apparaat waarmee je melk uit je borsten kan halen op de momenten dat je baby niet live bij je kan drinken.
De tijd dat ik mijn jongens kon voeden met homemade mama-melk is alweer een tijdje geleden. Zodoende dat mijn geliefde kolf werkloos op zolder stond.
Blij dat hij weer een keer dienst kon doen.

De Groentebijbel

De Groentebijbel

Dat moedermelk the best is that they can get, weten we zolangzamerhand wel. Maar de post-moedermelkperiode duurt over het algemeen een stuk langer,
dus wat inspiratie is nooit weg. Vooral als het om groenten gaat. Volgens de cijfers eten we namelijk veel te weinig groenten. De 200 gram per persoon
per dag die het voedingscentrum voorschrijft wordt door veel mensen bij lange na niet dagelijks gehaald. En er zijn zelfs foodies die beweren dat die
200 gram eigenlijk nog aan de magere kant is. Dus ondanks de groente smoothies die we hier toch zeer regelmatig drinken, kunnen er nog wel wat groenten bij.
Een goed excuus om eindelijk de Groentebijbel aan te schaffen. Een mooie besteding van de cadeaubon, dacht ik.

De Groentebijbel

Een bijbel dus, over groenten?

De Groentebijbel is geschreven door een chefkok die haar koksoutfit aan de wilgen hing en besloot boer te worden. Naast een heleboel, echt een heleboel,
recepten vind je ook de basics van het koken in het boek terug. Zo wist ik bijvoorbeeld nooit waarom je zout aan het water toevoegt. Ik mag altijd graag
weten waarom. Waarom? Geen idee. Ik denk dat ik de waaromfase gewoon nooit helemaal ontgroeid ben. Wist je trouwens dat als je soep maakt van verse groenten
dat je de groenten direct in het water moet doen als je de pan op het vuur zet. Zodat alle waardevolle stofjes de tijd krijgen om in het water te trekken.
En dat als je verse groenten kookt, je ze pas in de pan doet als het water kookt. Zo blijven de vitamines en mineralen in de groenten zitten en gooi je ze niet
met het kookwater weg. Oh ja, dat zout. Dat voeg je toe, zodat het water sneller weer kookt nadat je de groente hebt toegevoegd. Fijn toch, dat je nu eindelijk weet waarom?

Qua formaat doet het boek zeker z’n naam eer aan. Met 440 pagina’s, 65 verschillende groenten en maar liefst 850 recepten. Daar kunnen we wel even mee vooruit.
Geen excuus meer om onder de 200 gram groeten per dag te komen.

En jij? Eet jij genoeg groenten?

3 reacties

  • Dina

    Dat lijkt me een heel mooi boek zeg! Er staan mega veel recepten in. Staan er ook veel recepten in waarvoor je niet eerst naar 3 verschillende winkels moet om de ingrediënten te vinden? Dat vind ik zelf altijd heel fijn. 😀

    • zoutepopcorn

      Ja! Er staan wel ingewikkelde recepten in, maar ook hele gangbare met ingrediënten die je vaak sowieso wel in huis hebt.
      Wat ik ook heel handig vind is dat er bij elke groente in staat welke kruiden en andere groenten er goed bij passen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *