Rijksmuseum
er op uit

Rijksmuseum

Een bezoekje aan het Rijksmuseum, na verbouwing, stond al lang op m’n verlanglijstje. Maar ja, Amsterdam hè, ver weg, druk druk druk, excuses te over om het maar niet te doen. Tot ik er klaar mee was en spontaan m’n moeder appte of ze zin had om meer te gaan. Ik kreeg een berichtje terug: Leuk idee! Maaaaaaar ver weg, druk druk druk en hoe gaan we dat dan doen want onze vakantie zit er al weer op… De appel valt niet ver van de boom zullen we maar zeggen.
Wouter hielp een handje en ruilde hij zijn papadag zodat deze gelijk viel met de vrije dag van mijn moeder. Toen hij ook nog aanbood om de jongens mee te nemen naar familie in de buurt en ons bij het museum af te zetten was er geen excuus meer te verzinnen om niet te gaan. En zo laadden we gisterochtend de auto vol met kindjes, hond en Mams en reden we naar het westen. In Oud Zuid werden we afgezet en liep ik gisterochtend, saampjes met Mams, ineens in Amsterdam! Hoe fijn is dat!

Rijksmuseum

De kaarten kochten we van te voren via de site van het Rijksmuseum. Een aanrader, want dan hoef je niet in rij te staan. Het is handig om je e-tickets te printen, deze worden steeds opnieuw gescand bij de verschillende ruimtes. Als je binnenkomt in het atrium kan je gratis je tas en jas kwijt in de garderobe.
Het atrium is prachtig, groot en heel licht doordat het licht binnenvalt door het enorme dak van glas. Vanuit Groningen hadden we er een reis van ruim twee uur en een flinke wandeling opzitten. We lustten wel wat, maar ja je gaat natuurlijk niet rechtstreeks naar het café als je net in het Rijksmuseum bent.
Dus hop, nog even volhouden, eerst naar de Nachtwacht.

Nachtwacht

Nachtwacht

Om daarna in het cafe in het Atrium te gaan lunchen. Dat gaat best in het Rijksmuseum.

Lunch in het Rijksmuseum

Met gevulde maagjes gingen we weer terug naar de eregalerij op de tweede verdieping, om eens rustig te kijken naar al het moois dat er hangt. De naam van de zaal zegt het al een beetje, hier vind je de kopstukken van de collectie, zoals het Melkmeisje van Johannes Vermeer. Bij de beroemdste schilderijen vind je aan de wand vakjes gevuld met eh, tja het lijken toch het meest op placemats. Hierop staan leuke feitjes en achtergrond informatie. Erg leuk om te lezen!

Het melkmeisje

Rijksmuseum

Rijksmuseum

Zelfs al ben je niet zo van de kunst, dan nog is een bezoekje zeer de moeite waard. Het gebouw alleen al is prachtig! De donkere muren zorgen dat de schilderijen goed uitkomen en het leuke is, je mag gewoon overal en alles fotograferen.
Het enige minpuntje, voor zover je dat een minpunt kan noemen, is dat je niet alles in 1 dag kan zien.
Dus wij gaan zeker een keer terug en dan met kids!
Ja serieus! De mensen achter het Rijksmuseum hebben echt hun best gedaan om het aantrekkelijk te maken voor kinderen. Zo worden er allerlei activiteiten georganiseerd, workshops, een Multimediatour Familiespel en zelfs rondleidingen voor peuters & kleuters.
Onderin het museum is een aparte ruimte, de Picknick. Deze ruimte is speciaal ingericht voor families met kinderen. Hier kunnen de kinderen tekenen en je kan er je zelf meegebrachte lunch eten. De Picknick is ingericht door Piet Hein Eek, nice!

Rijksmuseum

Om de jongens alvast een beetje enthousiast te maken namen we twee boeken voor ze mee. Voor de grote kleuter Het grote Rijksmuseum voorleesboek, een boek met 25 schilderijen uit het museum, met daarbij een fantasieverhaal. Onder andere van Sjoerd Kuyper, Imme Dros en Joke van Leeuwen. En voor de kleine kleuter kochten we Aap en mol in het Rijksmuseum. Onze jongens vinden heel leuk om zo naar de schilderijen te kijken. Een bezoekje waar ze de schilderijen in het echt kunnen zien wordt zo nog wat leuker, denk ik.

Rijksmuseum

8 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *