
Vrije School: Niet zomaar een lichtje
Wat een mooi feest! Het eerste lichtjesfeest van het jaar. Het feest van elkaar zien en delen.
Twee kleuters, een oudste en een jongste. Samen, vol trots met hun pompoenen in de tas op weg naar school.
Met papa en mama. Samen kijken naar Sint Maarten op zijn paard en daarna samen met alle andere papa’s en mama’s
naar de klas om hun pompoen om te toveren in een mooi lichtje.
Sint Maarten is het eerste feest van de grote advent. Het is ook het eerste feest dat in het teken staat van het licht, maar ook van elkaar zien en delen.
De natuur toont zich op zijn ruwst, de mens trekt naar binnen in de warme omhulling van het huis en ontsteekt er het vuur en de lichten.
Waarom gaf Maarten niet zijn hele mantel? Wat is dat voor een gift, een halve mantel? Wat ik even vergeten was, was dat Maarten niet even de volgende dag naar C&A kon lopen voor een nieuwe. Een mantel was een rijk bezit, waar je een half leven mee deed. Kleding werd eindeloos versteld en als je nagaat dat de soldaten hun hele uitrusting inclusief paard zelf van hun soldij moesten betalen, geen vetpot, dan kun je wel nagaan dat die mantel een zeer kostbaar bezit was, die ook nog eens als deken diende.
Maar er schuilt nog een diepere betekenis in het schenken van de halve mantel. Dit feest gaat over delen. Maarten was een verstandig man, hij deelde de mantel, hij hield ook nog wat voor zichzelf. Als bedelaar krijg je een halve mantel, die van buitenaf naar je toe kan komen, de andere helft zul je zelf door eigen innerlijke activiteit moeten laten ontstaan. Een ander kan jou niet geheel omhullen, je zult er zelf ook aan moeten bijdragen. Anderzijds moet de schenker niet onverstandig zijn. Het is goed te delen, maar niet zo, dat je zelf bevriest. Roofbouw op jezelf plegen door je helemaal weg te schenken maakt je uiteindelijk tot een bedelaar. De omhulling die wij iemand schenken moet niet verstikkend zijn, maar de ander in zijn waarde laten en hem/haar innerlijke kracht geven om door te gaan en uiteindelijk zelf weer het heft in handen te nemen.
Sint Maarten deelde zijn mantel met een bedelaar. Hij gaf niet zijn hele mantel, maar deelde hem…
Hierin zit een grote wijsheid, als je alles weggeeft heb je zelf niets om je voor de kou te beschermen, maar deel je je bezit, dan ben je allebei rijker geworden door die daad…
Ook het leven in de natuur gaat in november steeds meer van buiten naar binnen. Het wordt elke dag eerder donker. Door het meebeleven van de inwijding van Maarten wordt er voor het eerst gereikt naar het licht. Het grote licht van kerstmis. Vandaar dat met Sint Maarten de lichtperiode begint. Deze periode van 11 november tot aan Maria Lichtmis op 2 februari omstpant precies het kerstfeest. Vandaar ook dat onze kinderen voor het eerst met een lichtje in de hand lopen.
Niet zomaar een lichtje, maar een heel bijzonder lichtje.
Zo bijzonder dat RTV Noord een bezoekje bracht aan het Sint Maartensfeest op school.
Bron: De tekst tussen foto 2 en 6 komt van Antroposofie en kind

3 reacties
José Bruining op Facebook
Anke Herder, hier gaat Melle toch ook heen?
Anke Herder op Facebook
🙂 ja zeker.. en zelf ben ik er ook elk jaar bij.. de viering op het plein als het verhaal op indrukwekkende wijze wordt uitgebeeld, terwijl alle kinderen het prachtige en ontroerende lied (de verhaallijn) zingen. Erg mooi!
Mar
Bijzonder en mooi om je kinderen dit mee te kunnen geven. Verhalende foto’s weer ?. En daarna lekker aan de pompoensoep?