Pinksterfeest

Vrije School: Pinksterfeest

MeiboomFiere Pinksterblom

Pinksterfeest

Pinksterfeest Pinksterblom

De knoppen komen eindelijk in bloei en nieuw leven laat zich in de weilanden nu echt zien. De lente is volop begonnen. We waren al ontwaakt uit de winterslaap maar worden nu eens goed wakker geschud. Pinksteren is sterk verbonden met de bloei en ontwikkeling van de natuur. Met Pinksteren vieren we licht, lucht en kleur. We komen in witte kleding op school om bij de lichte kleuren van de natuur en lucht aan te sluiten. De wereld om ons heen wordt meer en meer ontdekt en we zijn vaker en langer buiten in de natuur met de zon die elke dag iets langer schijnt. In de voorchristelijke tijd werden al uitbundige feesten gevierd ter ere van de ontluikende natuur en werk er rond een zonnerad gedanst. Nu dansen we rond de versierde meiboom en versieren deze met linten, in harmonie, onder gezang en dans worden we eenheid.

Pinksteren is een van de belangrijkste christelijke jaarfeesten. In het Nieuwe Testament staat dat de leerlingen door vlammen uit de hemel werden bevangen en dat ze vanaf toen alle talen van de wereld konden spreken en de boodschap konden gaan verkondigen. Pinksteren is daarom ook het feest van elkaar verstaan en de verbintenis tussen moeder aarde en de warmer wordende zon, waardoor het land weer vruchtbaar wordt. Witte vogels, zoals de duif, de Meiboom, allemaal symbolen voor de verbinding tussen hemel en aarde. Ook de verbintenis tussen mensen, met Pinksteren gesymboliseerd door bruidsparen en veel kringspelletjes, wordt gevierd.

Het Pinksterfeest is ook het feest van de scheppende geest, leren om jezelf te zijn. Naar jezelf te luisteren en je eigen weg te vinden. Als een vlinder ontpop je je en vlieg je uit. Gebeurtenissen uit het verleden kunnen we nu een plek geven en we kijken met een frisse, heldere blik naar het heden en de toekomst.

Pinksterfeest

Pinksterfeest

Meiboom

De tekst komt uit het boekje dat op school is uitgedeeld.


Geplaatst

in

door

Reacties

3 reacties op “Vrije School: Pinksterfeest”

 1. Sandra avatar

  Ik vind dit een mooi jaarfeest, zoals jullie het vieren. Eigenlijk komt dit heel erg overeen met het voorchristelijke feest Beltane wat rond 30 april/1 mei gevierd wordt.

 2. Maaike Gritter avatar
  Maaike Gritter

  En wat fijn dat het nog mooi , warm weer was. Hele mooie foto’s!

 3. Mar avatar
  Mar

  Al weer een bijzondere dag op een bijzondere school – mooi en feestelijk. Jullie jongens genoten er zichtbaar van. Ik zeg het ook nog maar eens een keer, hele mooie foto’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *