wyandotte kippen
moestuin

Een rattenparadijs in de moestuin

Ik had heus wel eens gehoord hoor, dat wie kippen neemt, ook andere dieren naar de tuin trekt.
Muizen bijvoorbeeld, of ratten. Ja, ook dat wist ik. De overbuurvrouw vertelde, dat ze toen zij naar het platteland verhuisden ook kippen namen. En dat ze er heel snel weer van genezen waren, toen bleek dat er ratten in de schuur kwamen wonen. Nu hebben zij een boerderij en hadden ze de kippen, en de ratten in de deel. Zo’n deel zit echt aan het huis vast, zeg maar. Dus dat zou bij ons wel meevallen. Dachten we…

Het houthok en de composthoop

Totdat ik een paar weken geleden, tijdens de eerste echt koude dagen ineens iets bruins richting kippenvoer zag lopen.
Heuh? Een rat dus. Een tijdje later kwam ook z’n huisgenoot een hapje voer halen. De paar dagen dat er sneeuw lag was het goed te zien. Een spoor van kleine pootjes van het houthok naar de plek waar we het kippenvoer strooien. Naast het kippenhok, staat aan de andere kant van de schutting het houthok van de buren. Aan de andere kant van dat houthok begint onze moestuin, en precies op die plek ligt onze composthoop. Ja, dat dus. We creëerden een heus rattenparadijs! Hoe mooi kan je het hebben, een stapel hout om je in te verstoppen, kippenvoer op nog geen twee meter afstand en een paar meter de andere kant op een composthoop waar dagelijks wortelschillen, restjes komkommer, appelklokhuizen en noem maar op wat voor lekkers neergegooid wordt. Ik zou daar ook gaan zitten als ik een rat was.

rat in het kippenhok
Bron foto: Bureau Biota

Mijn meneer is heel duidelijk. Klemmen zetten! Maar ik weet het niet hoor, kijk nou toch wat een mooie diertjes.
Dat ik vroeger twee tamme ratten als huisdier heb gehad, helpt natuurlijk niet echt mee. Ik weet hoe leuk en slim ze zijn. Daarentegen zijn dit natuurlijk geen tamme exemplaren die gezellig in de mouw van je trui gaan zitten. En daarbij kunnen ze voor aardig wat nageslacht zorgen, ziektes verspreiden en ben je in Nederland als goed burger verplicht om ze te bestrijden. Nou ja, dat dus. Momenteel is het gesprek van de dag in huize Zoutepopcorn ‘Wat gaan we doen tegen de ratten?’

Hoe komen we er vanaf?

Er zijn al verschillende scenario’s de revue gepasseerd. Klemmen zetten dus. Of de kipjes wegdoen bijvoorbeeld. We hebben eventueel een fijn plekje waar de dames naartoe zouden kunnen verhuizen. Maar ja, dan zitten we ineens tegen een lege hoek in de tuin aan te kijken, waar het juist zo gezellig was. En zoals onze kleuter zei: ‘Nee, ze mogen niet weg, want onze kipjes maken de lekkerste eitjes van de hele wereld!’
Het kippenhok verplaatsen zodat het minder beschut staat tussen het houthok en de composthoop is ook nog een goede optie. Dat in combinatie met het beperkt voeren, alleen zoveel als de kippen in 1 keer opeten. En de composthoop vaker omzetten zodat de lekkere hapjes niet meer bovenop liggen. Ik hoop het. Want klemmen zetten zou echt het laatste zijn dat ik zou willen doen.

wyandotte

5 reacties

 • Rian Westmaas

  De eerste rat vingen wij met een kooi waarin hij bleef leven . we brachten hem ver in het bos en noemde hem Ciske. De buurt moest lachen om ons naïeve gedoe. later snapte ik waarom. Ciske had best heel veel vrienden…. en inderdaad cavia;s (veel) en een composthoop is een paradijs. Uiteindelijk met gif de jongens moeten uitroeien. Heel naar. En de composthoop ver achterin onze tuin gezet. Sinsdien geen last meer van de ratten. Ze zijn er heus wel…. succes…

 • Anna Maria

  Bij mijn ouders hebben ze ook kippen, maar gek genoeg geen muizen of ratten, nu is dit ook in een rijtjes huis… Althans wie weet, misschien wonen ze wel in de schuur. Maar ik heb ze nog nooit gezien. Maar zo’n compost hoop is natuurlijk het paradijs op aarde, hopelijk kun je het een beetje onder controle krijgen zonder die akelige vallen.

 • Alet

  Het kippenhok staat bij ons helemaal achteraan in de tuin. Dus dichtbij huis geen last van ongedierte. Maar in en om het kippenhok zitten bij ons wel ratten. Daarom geven we maar één keer voer en alleen ’s morgens zodat het ’s avonds op is. Ook moeten we af en toe wel bestrijden anders wordt het echt een plaag.

 • brigitte

  Klem mag zeker niet. Al helemaal niet na je prachtige verhaal. Wij hadden een steeds een muis bij het konijnenhok in die gezellig zat mee te eten. Mijn meneer zei ook weg ermee want als er 1 zit dan zit de hele familie in de buurt. Om te bewijzen dat het steeds dezelfde was (inmiddels gewent aan mijn avond bezoekje) heb ik een spuitbus gekocht om je haar een kleurtje te geven. Dus wat goed is voor het haar is ook goed om de muis te merken. En ja hoor steeds dezelfde muis, dus ze mocht blijven. Maar er pas veeeeeel later erachter komen dat inderdaad de familie die ondertussen erg groot was geworden zich schuil hield onder de vloer van de schuur naast het konijnenhok. Succes met jullie oplossing

 • Ilse

  Je kunt ook een composthoop in een afgesloten grote plastic bak maken! Ik ben helaas bang dat de maatregelen die je hierboven noemt weinig uit zullen halen, als de ratten er eenmaal zitten zullen ze er weinig om geven dat ze iets verder moeten lopen naar het kippenvoer of iets dieper moeten graven voor de etensresten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *