
Tover je tuin om tot een bijenbuffet
Het is alweer vijf jaar geleden dat verschillende natuurorganisaties alarm sloegen over de bijensterfte en 2012 uitriepen tot het jaar van de bij. Ondanks dat er inmiddels bloemenzaad voor vlinders en bijen in elk tuincentrum te vinden is, zijn de helft van alle wilde bijen soorten bedreigd. We hebben de de bijen hard nodig voor de bestuiving van onze gewassen. Ongeveer 80 % van het groente en fruit is afhankelijk van bijen en andere insecten voor de bestuiving. Kan je na gaan wat er gebeurt als de bijen echt uitsterven.
Maak je tuin aantrekkelijk voor wilde bijen
De mengels met bloemenzaad voor bijen, die je in de winkels vindt zaai je in april en zorgen in de zomer voor voedsel voor de bijen. Maar sommige bijensoorten vliegen al als het zo’n twaalf graden is buiten. Ook in de winter en het voorjaar dus. Met lege maagjes komen ze uit hun holletjes of bijenkasten naar buiten. Op zoek naar voedsel om hun reserves aan te vullen. Jij kunt ervoor zorgen dat ze in jouw tuin in elk seizoen iets lekker kunnen vinden. De meeste wilde bijen vliegen in de maanden maart tot en met oktober.
Voedsel in het voorjaar
De krokus, is een van de bekendste voorjaarsbloemen, ze bloeien vaak al in februari en zijn een eerste voedingsbron voor de bijen. Als je bollen gaat planten, kies dan voor biologische bollen. De reguliere bollen die te koop zijn, zijn vaak behandeld met insecticiden en dat is nou net een van de oorzaken waardoor bijen dood gaan.
Andere bloeiers in het voorjaar:
- Blauwe Druifjes
- Helleborus
- Sneeuwklokje
- Winterakoniet
Voedsel in het najaar
Bloeien in plaats van snoeien! De klimop is in heel veel tuinen te vinden en is een ideale bijenplant, ze bloeit van september tot november. Voor veel bijen, nog een laatste hapje voor ze de winter in gaan. De klimop bloeit op zijtakken, snoei deze in het voorjaar niet af, maar laat ze lekker groeien. De bladeren op de takken die gaan bloeien hebben een andere vorm dan die van de klimmende takken. Als je van zo’n afstaande bloeiende zijtak een stek maakt dan ontstaat er een struik met alleen die bladvorm. Deze struik zal geen klimmende of uitlopers meer krijgen, en is dus een elk najaar bloeiende struik met een vaste plaats zoals andere struiken.
Andere bloeiers in de herfst waar de bijen blij van worden zijn:
- Asters
- Duizendblad
- Guldenroede
- Heide
- Herfstanemoon
- Liguster
- Rode Zonnehoed
- Sedum
- Witte Dovenetel
- Zonnebloem
Bijenhotels
Veel bijenhotels die je in tuincentra kan kopen zijn vaak niet goed bruikbaar voor de wilde bijen. Achter de gaatjes zit loze ruimte, dus is er geen plek om een nestje te maken of de gangen zitten nog vol splinters. Niet heel prettig voor een teer bijenlijfje.
Vroege Vogels maakte een handig lijstje waar je op moet letten als je een bijenhotel koopt, of leuker nog, zelf maakt:
- Zorg dat de diameter van de boorgangen en stengels tussen de twee en negen millimeter is. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken.
- De diepte van de boorgang is liefst lang, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden.
- De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in gaan nestelen.
- De gangen moeten glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.
- De gaten zitten bij voorkeur dwars op de ‘draad’ (=vezelrichting) zo ontstaan er minder snel scheuren in het hout die de gangen onbruikbaar maken.
- Zorg dat er een waterdicht afdakje tegen instromend regenwater is. Bijen nestelen droog en zo gaat ook het hout langer mee.
Gewoon doen!
Gelukkig zijn er ook veel goede initiatieven, zoals Honey Highway en zien we op steeds meer braakliggende stukken land en bermen langs de wegen mooie bloemen verschijnen. Maar wat als we nou allemaal eens een handje gaan meehelpen en onze tuinen en balkons omtoveren in een bijenbuffet? Dan zouden we het tij toch moeten kunnen keren? Toch?!


Eén reactie
Alet
Een mooi initiatief, de Honey Highway!
Ik heb al behoorlijk wat bloemen en planten waar bijen blij van worden maar ga proberen
er nog beter om te denken!
Fijne Paasdagen daar!