Het verborgen leven van bomen voor kinderen neemt je mee op ontdekkingsreis door het bos. Het is het meest gelezen natuurboek hier in huis. Vorig jaar kreeg Merlijn heemkunde op school. Vanaf de eerste les was het zijn lievelingsvak en sindsdien weet hij zeker dat hij later boswachter wil worden. Dit boek was dan ook een schot in de roos voor onze heemkundefan. Het wordt regelmatig uit de kast gepakt om even wat op te zoeken. Als we naar het bos gaan voor een fijne wandeling, gaat het steevast mee. Niet in de rugtas, daar is het wat te groot voor, maar op de achterbank wordt al driftig gelezen en worden feitjes verzameld die we later tijdens het wandelen weer terug horen.
De schrijvende boswachter
Peter Wohlleben werkte ruim 25 jaar als boswachter in Duitsland. Naarmate hij meer kennis kreeg over het bos stond hij niet meer achter de huidige manier van bosbeheer en nam hij ontslag. Nu onderhoudt hij als zelfstandig boswachter zijn bos. Het zware werk wordt niet meer gedaan door machines, maar door paarden. Zo blijft de grond goed los en dat komt het bodemleven ten goede. Sinds Peter Wohlleben zijn bos beheert op een natuurlijke manier is hij erover gaan schrijven. Hij schreef al meerdere boeken over de natuur voor volwassenen, zijn laatste boek schreef hij speciaal voor kinderen. Zelf las ik al eens ‘Het verborgen leven van bomen‘ en was verbaasd over de kennis die Peter Wohlleben heeft. Hij kijkt met veel respect naar de natuur en vertelt er prachtig over.
Bomen groeien beter als er wolven in de buurt zijn.
Het kinderboek bevat dezelfde informatie als het boek voor volwassenen, maar dan precies op maat voor kinderen. Leuke weetjes worden afgewisseld met proefjes die je samen in het bos kunt doen en quizvragen over de behandelde onderwerpen. Het boek bevat 128 pagina’s en is in onderverdeeld in twaalf hoofdstukken. Niet alleen de verschillende bomen komen aan bod, ook de dieren die in het bos leven en paddenstoelen, de geheime boodschappers van het woud worden besproken. Zo weten we nu dat bomen ook slapen ’s nachts, waarom naaldbomen hun blaadjes niet laten vallen, hoe je kan zien dat er reeën in de buurt zijn geweest en waarom bomen beter groeien als er wolven in de buurt zijn.
Musthave voor natuurfans en boswandelaars
Wat mij betreft is dit boek een must have voor in iedere kinderboekenkast. Vanaf een jaar of 8 is het boek goed zelf te lezen, samen lezen kan al vanaf een jaar of vijf. Tekst, foto’s en tekeningen worden met elkaar afgewisseld en maken het voor kinderen een prettig te lezen boek. Niets mooier dan lezen over de natuur, behalve zelf naar buiten gaan uiteraard.
Hebben jullie al een fijne herfstwandeling gemaakt?
Geef een reactie