ons

Heilige nachten terugblik in de tussentijd

Al lopend over het uitgestrekte Noordzeestrand, besef ik me dat de kortste dag van 2021 voorbij is. Traag zullen de dagen gaan lengen en laten we de donkerte weer achter ons. Als klein meisje kon deze periode me niet vlug genoeg voorbij gaan en hoopte ik dat de donkere dagen gauw zouden plaatsmaken voor de lichte avonden waarop je na het eten nog kon buitenspelen. Een paar jaar geleden besefte ik dat het leek alsof het inderdaad niet op schoot met de terugkeer van het licht en pakte ik een tabel erbij met de tijden van zonsopkomst en zonsondergang.

Ameland

Tussentijd

In de periode van Eerste Kerstdag tot en met Driekoningen zie je dat het tijdstip waarop de zon opkomt minimaal verandert. Er lijkt soort van tussentijd te zijn ontstaan, een moment waarop het universum haar adem eventjes inhoudt. Volgens natuurvolkeren is tijdens deze mystieke periode de sluier tussen hemel en aarde flinterdun. Een schemerperiode die eigenlijk niet echt bestaat. Op het snijvlak van einde en begin, een mooi moment om te reflecteren. Om terug te kijken naar het afgelopen jaar en te doorvoelen wat je wilt loslaten en wat je mee wil nemen het nieuwe jaar in.

Ameland

Vorig jaar blikte ik tijdens deze periode terug aan de hand van een artikel in de Seizoener. Dit jaar staat in het teken van emoties. Voor elke dag bedacht ik een thema om over te mijmeren. Tijdens deze dag denk ik terug en neem ik het thema gedurende de dag met me mee.
’s Avonds schrijf ik in m’n Heilige Nachten boekje wat er aan gedachten voorbij kwam, als leidraad bedacht ik een aantal vragen om me op weg te helpen.

Ameland

Thema’s per dag

DagThemaReflectie
25 decemberGeduldWelke gebeurtenis in 2021 deed een beroep op mijn geduld?
26 decemberVerdrietWat maakte me verdrietig in 2021?
27 decemberDoorzettingsvermogenWaarin heb ik doorgezet in 2021?
28 decemberMededogenIn welke situatie van 2021 heb ik mededogen getoond?
29 decemberVerbazingWat heeft me verbaasd in 2021?
30 decemberBoosheidWat maakte me boos? Hoe heb ik ruimte gegeven aan deze boosheid?
31 decemberKrachtIn welke gebeurtenis in 2021 ervoer ik kracht?
1 januariVreugdeWat was er vreugdevol in 2021?
2 januari SchaamteWaarvoor schaamde ik me in 2021?
3 januariAngstWat maakte me bang in 2021?
4 januariBerustingWaarin vond ik berusting in 2021?
5 januariLiefdeIn welke gebeurtenissen was er liefde in 2021?

Op Driekoningen sluit ik de periode af. Lees ik nog eens terug wat ik allemaal heb opgeschreven, tijdens deze Heilige Nachten periode en schrijf mijn intenties op voor het komende jaar.

Ameland

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *