eten & drinken,  lezen

Mayonaise maken

Nourishing Traditions is een van mijn favoriete kookboeken. Het is groot, heeft 675 bladzijdes en een slappe kaft. Niet een boek om lekker mee op de bank te ploffen of in bed te kruipen, wel om aan tafel te lezen. Pak vooral ook een potlood erbij om te onderstrepen, want naast recepten staat het boordevol informatie. Een van de dingen die ik zo leuk vind aan dit boek is dat het de overtuiging die mij er vaak van weerhoudt om anders te gaan koken, namelijk dat zelf maken moeilijk is en veel tijd kost, glansrijk onderuit haalt.

Zo blijkt zelf mayonaise maken helemaal niet moeilijk, maar 10 minuten te kosten en staan de ingrediënten gewoon in mijn keukenkastje. Als ik van te voren had geweten dat het zo makkelijk was om zelf mayonaise te maken, had ik vele potjes eerder de stap gezet. Maar ja, weet alles maar eens van te voren. Voortaan wordt de mayonaise in huis zelf gemaakt, veel lekkerder & gezonder.

Ingrediënten

1 ei
1 eidooier
1 theelepel Dijon achtige mosterd
1,5 eetlepel citroensap
1 eetlepel wei (optioneel)
175 – 250 ml olie (olijfolie of druivenpitolie)
een snufje zout

Hoe dan?

Met een staafmixer gaat het heel gemakkelijk. Heb je geen staafmixer, geen probleem, met een garde kan het ook, het duurt alleen iets langer. De eerste versie die ik maakte deed ik met extra vierge olijfolie, deze had een best overheersende smaak. Druivenpitolie is neutraler van smaak en ook een van de gezondere oliën, dus houd je niet zo van de bittertonen van de olijfolie dan zou ik druivenpitolie gebruiken. Het is handig dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, voor de eieren is het echt een must.

Doe de ingrediënten in de hoge mengbeker behorende bij de staafmixer, of nog handiger in een glazen pot waar de kop van de mixer goed in past en waarin je de mayonaise in wilt bewaren. Mix 30 seconden, vervolgens voeg je terwijl je de mixer laat draaien, langzaam, de olie toe.

That’s it!

Het voordeel van wei in je mayonaise

Heb je wel eens Hangop gemaakt of kaas? Het vocht dat vrijkomt bij laten uitlekken van de yoghurt, is wei. Wei is rijk aan eiwitten en voedingstoffen. Je vindt het veel terug in de eiwitshakes en poeders die momenteel zo populair zijn bij de sportievelingen onder ons. Niet weggooien dus! Als je schoon werkt kan je wei tot 6 maanden bewaren in de koelkast. Voeg je regelmatig een eetlepel toe aan je smoothie en je havermoutje dan heb je de wei ruim binnen de houdbaarheidstermijn op en kan je de dure eiwitshakes in de supermarkt laten staan.

Het voordeel van wei toevoegen aan mayonaise is dat het langer houdbaar is, zo’n twee maanden. Zonder wei is je zelfgemaakte mayonaise max. 2 weken houdbaar in de koelkast. Een ander bijkomend voordeel is dat je mayonaise, naarmate het langer staat, door het gebruik van wei iets dikker wordt. Let op! Als je wei gebruikt laat het dan 7 uur, afgedekt, op kamer temperatuur staan voordat je het in de koelkast zet. Dit helpt het fermentatieproces op gang, waardoor je mayonaise langer houdbaar wordt.

De link naar het boek is een affiliatelink, dit betekent dat als je het boek zou kopen via deze link, ik een kleine vergoeding krijg. Voor jou blijft de aanschafprijs hetzelfde.