Goudsbloem

calendula officinalis

Goudsbloemen, zijn eenjarige planten, ze bloeien van de lente tot in de winter. Natuurlijk is de bloei wel een beetje afhankelijk van de temperaturen in het koude seizoen. Als het een zachte winter is kunnen ze zelfs tot in de winter blijven bloeien.
De naam Calendula komt van het Latijnse Calendae, wat de eerste dag van de maand betekent. Er zijn bronnen die vermelden dat de naam is afgeleid van Calendulae dat kleine kalender of kleine klok zou betekenen. De bloemetjes draaien mee met de zon en op grijze regenachtige dagen zullen ze zelfs hun blaadjes helemaal gesloten houden.
De Calendula zaait zichzelf heel gemakkelijk uit, dus ondanks dat het geen vaste plant is kan je ook volgende jaren weer van de goudsbloemen genieten. In onze tuin heb ik 1 jaar Goudsbloem gezaaid en sindsdien komen ze overal op. Woekeren is een groot woord, maar overvloedig is zeker wel van toepassing.

Zaaien

In maart kan je beginnen met zaaien, binnen of in de de kas. Wil je ze meteen in de volle grond zaaien, wacht dan tot april. Ze houdt van een zonnige plaats in je tuin. Zodra de eerste bloemen gaan bloeien kan je afknippen des te meer bloemen je knipt, des te meer nieuwe bloemknoppen er zullen komen.

calendula drogen

Wat kan je doen met Goudsbloem?

De blaadjes van de goudsbloem zijn eetbaar en kan je vers of gedroogd gebruiken. Goudsbloem heeft een onstekingsremmende, ontsmettende en pijnstillende werking. Bij ons thuis is Calendulazalf het favoriete middeltje waar naar gegrepen wordt bij kleine (schaaf)wondjes en geïrriteerde plekjes, zoals insectenbeten, eczeem, koortslip, tepelkloven en luieruitslag. Een paar bloemknoppen toevoegen aan een kopje thee is ook heel lekker.

goudsbloemen drogen

Goudsbloem drogen

Er zijn verschillende manieren om kruiden te drogen. Je kan de bloemen met stengels en al tot een bundeltje bij elkaar binden en op een warme en niet vochtige plaats te drogen hangen. Nadeel van deze manier is dat de knoppen lager op de stengel vaak nog niet helemaal open zijn.  Ik droog mijn kruiden in een een droogoventje, deze zijn in te stellen op een lage temperatuur van 35 graden. Vind je een droogoventje te duur dan kan je kruiden ook drogen op een een droogrekje. Dat werkt net zo goed, de droogtijd is alleen wat langer. Je eigen oven gebruiken kan ook, zet deze dan op de laagste stand en leg de bloemknoppen of de blaadjes op een vel bakpapier. Om te zorgen dat het vocht weg kan sluit je de oven niet helemaal, bijvoorbeeld door een pollepel of stokje tussen de ovendeur te zetten.

Als de blaadjes of bloemknoppen droog zijn doe je ze in een glazen pot, je kunt ze ongeveer een jaar bewaren.

zaden van de goudsbloem