Kamille

kamille

De Echte Kamille, (wordt ook wel Duitse Kamille genoemd) is een eenjarig kruid dat
overal in Europa voorkomt. Ze bloeit vanaf mei tot het einde van de zomer. De bloemetjes worden gebruikt voor thee, als zalf, of om mee te stomen.

Toepassing kamille

Kamille is een fijn kruid om thee van te zetten of om te gebruiken als stoombadje wanneer je verkouden bent. Een van de favoriete toepassingen hier in huis is als onze jongens verkouden zijn en veel hoesten. Steevast stellen ze dan de vraag of ze een kamillebakje mee naar bed mogen.
Als ze bijna slapen zet ik een bak met gekookt water en daarin een bodempje gedroogde kamillebloemen op hun nachtkastje. De deur van de slaapkamer gaat dicht zodat de damp goed kan blijven hangen. De stoom dempt de hoestprikkel en zorgt dat ze weer wat vrijer kunnen ademen.

kamille

Als thee gebruik je 2 theelepels per kopje. Giet kokend water in je kopje en laat het 10 a 15 minuten trekken. Als je het beste uit je kopje kruiden thee wilt halen gebruik dan een theezakje of zeefje en druk de kruiden dan goed uit als je het zakje/zeefje eruit haalt. Zo gebruik je de kostbare stoffen die in de bloemetjes zitten optimaal.

Kamille is een geneeskrachtig kruid, drink daarom niet langer dan 3 weken achter elkaar dagelijks kamillethee.

Kamille Matricaria Chamomila

Oogsten & drogen

Vroeger zei men dat je de bloemen voor 24 juni, als de zon op haar hoogste staat, zou moeten oogsten omdat de geneeskrachtige werking dan het sterkste zou zijn. Het oogsten moet in de ochtend van een droge dag gebeuren. Droog de Kamillebloemetjes op 35 graden en bewaar ze in een afgesloten pot. De
bloemetjes nemen gemakkelijk vocht op en kunnen dan gaan schimmelen.

kamille