eten & drinken

Boekweitmuffins met appel en banaan

Met 2 puberzonen in de groei is het soms een ware uitdaging om de honger gestild te krijgen. Het lijkt wel alsof ze een geheime overeenkomst hebben gesloten met hun stofwisseling, die hen continu naar de koelkast en de voorraadkast stuurt. Op zoek naar voedsel hoor ik regelmatig gescharrel in de keuken en het ritselen van verpakkingen in de keukenla. Deze week begint de toetsweek, buffelen ze elke ochtend door de ijzel naar de bushalte en waait er een koude, oer-Hollandse wind. Een goed moment om ze bij thuiskomst te verrassen met warme boekweitmuffins.


Waarom boekweitmeel

Het belangrijkste voordeel van boekweitmeel is dat het van nature glutenvrij is. Tarwemeel bevat gluten, wat voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie problematisch kan zijn. Ook mensen die wel gluten verdragen eten ze vaak te veel. Een ontbijtje met crackers, lunch met brood en ’s avonds een bord pasta. Variatie is key! Door tarwemeel af te wisselen met andere glutenvrije graansoorten, zoals boekweit-, haver- of teffmeel krijgen je darmen voldoende voedingstoffen. Boekweit is rijk aan eiwitten, vezels, mineralen en antioxidanten, en heeft een nootachtige smaak. Daarnaast bevat boekweit complexe koolhydraten, wat betekent dat het langzamer wordt verteerd en je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Eiwitten en een stabiele bloedsuikerspiegel zorgen er hopelijk voor dat de rest van mijn voorraadkast niet geplunderd wordt vandaag.

Wat heb je nodig voor 8 boekweitmuffins

Ingrediënten:
1 goed rijpe banaan
2 appels
4 eieren
1 tl kaneel of speculaaskruiden
2 tl bakpoeder
85 gr boekweitmeel
75 ml honing
een snufje zout

Prak de banaan, schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Meng alles door elkaar en verdeel het mengsel over 8 muffinvormpjes. Bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.